top of page

NOMINEREDE

VEST 2020

ANTON.jpeg

Anton
Bjerg Petersen

22-årige Anton trives perfekt på den yderste pynt i fiskerbyen Glyngøre

Anton Bjerg Petersen elsker at sanke - en interesse der passer perfekt til jobbet som souschef i Limfjordens Hus, hvor mange råvarer er høstet og fanget i naturen lige uden for døren

 

Lokale råvarer er en vigtig ingrediens, når Anton Bjerg Petersen skal sætte ord, på hvad det er for noget mad, han er med til at lave på sin arbejdsplads Limfjordens Hus i Glyngøre.

 

“Restauranten ligger helt ude på odden med udsigt til Limfjorden, så det er helt naturligt, at vi har rigtig meget fokus på fisk og skaldyr. I det hele taget vægter vi de lokale råvarer højt, og vi samarbejder med en lang række lokale producenter”, fortæller Anton Bjerg Petersen, der fra en tidlig alder var draget af restaurationsmiljøet. Han har altid arbejdet som opvasker og efter et efterskoleophold var det naturligt at gå kokkevejen.

 

“Jeg har altid vidst, at jeg ville gå den vej. Jeg har aldrig været god til at sidde stille, faktisk har jeg altid hadet det, så for mig er det dejligt med et job med fuld fart på og lange arbejdsdage. Det passer perfekt til mig og mit temperament”, fortæller Anton Bjerg Petersen, der virkelig føler, at han er landet på rette hylde - ikke mindst i rollen som souschef, der har givet masser af ansvar, og det passer ham godt.

 

Naturen inspirerer

 

“Nu har jeg ikke kun fokus på at skrælle gulerødder, men skal også tage mig af de nye unge, vi får ind og få dem godt i gang. Jeg husker selv, hvordan det var at træde ind ad døren som helt ny, og jeg kan rigtig godt lide at lære fra mig og få dem til at falde godt ind i rytmen i køkkenet”, fortæller Anton Bjerg Petersen. 

 

Han interesserer sig særligt for det nordiske køkken og beskæftiger sig også gerne med mad i fritiden, hvor han elsker at sanke.

 

“Der er ikke noget bedre end at komme ud i naturen og finde vilde bær eller svampe og bruge dem i restauranten hele efteråret til kantarelsmør, pure og konfiterede svampe eller at være med til at lave vores eget skovmærkesalt, dét er fedt”, lyder det fra Anton Bjerg Petersen.

 

Når aftenens rykind begynder, er det gerne ham, der tager det varme parti eller klappen - to stationer, hvor han ser sin helt store styrke. 

 

Kan være helt magisk

 

“Jeg er nok rimelig struktureret, og jeg elsker at have overblikket, når det vælter ind med boner, og de færdige retter skal ud til gæsterne i en fart. Så pumper adrenalinen virkelig, og det gælder om at holde tungen lige i munden. Når du står der, er du lidt som en dirigent, der skal sørge for at hele orkestret spiller sammen, og det kan være helt magisk, når alt går op i en højere enhed. Det er hektisk men også en stor tilfredsstillelse”, fortæller Anton Bjerg Petersen.

 

Han brænder for at give gæsterne en god oplevelse, og der er ikke noget bedre end at se glæden i deres øjne - og at håndtere råvarerne, som han har en stor kærlighed til. Og der er ikke noget bedre end at stå med en friskfanget tun, pigvar eller limfjordshummer.

 

“Så får man virkelig lyst til at gøre sig umage”, lyder det fra Anton Bjerg Petersen, der rigtig godt kunne tænke sig at få sit eget sted.

 

“Om det skal være den vildeste burger og vinbar eller fine dining svinger lidt, men det er en stor drøm at få mit eget”.

Udtalelse, Fur Bryghus

Anton er gået 100 procent ind i branchen fra første dag. Han er en sand ’kreateur’ og har rigtig stor passion for faget. Han har en smittende entusiasme og brænder virkelig for det han laver. Ikke mindst gastronomi på lidt højere niveau. Har faldt rigtig godt ind i køkkenet og har været utrolig lærenem, og har også brugt sin fritid på at tilegne sig endnu mere viden og inspiration. Den tilgang har betydet, at vi også har brugt ham i udviklingen af vores køkken, ligesom han har været med til planlægningen af vores gourmetmenu. Og som jeg altid har sagt til ham, er han velkommen tilbage til hver en tid, når han har været ude at se lidt mere af verden.

 

Udtalelse, Uddannelsescenter Holstebro

 

Anton er enormt disciplineret, præcis, og pertentlig i sin madlavning. Han stiller spørgsmål til alt ved madlavningen, og den viden som følger med i processerne. Der er en enorm dybde i alle facetter af gastronomien, og når noget fanger interessen, arbejdes der målrettet og ærligt med råvarer og den viden, som følger med.

Et eksempel er Antons interesse for svampe. Han ved alt om svampe. Han satte censor lidt ”på plads” til den mundtlige eksamen, med sin viden om svampe. Da han faktisk vidste mere end censorkorpset, i forhold til hvilken svamp der bliver blå, når den skæres over.

Anton har deltaget i skolemesterskabet flere gange, Masterclass, og har deltaget i Skills, hvor han kom i finalen.

Hans svendeprøve blev afsluttet med en særdeles fortjent guldmedalje, og ærespræmie fra skolen.

Anton har en stærk personlighed. Han er yderst hjælpsom, og på alle sine forløb på skolen, har han hjulpet sine klassekammerater, og har været en ambassadør for faget.

Lærerteamet på Uddannelsescenter Holstebro kan kun støtte op om Anton Bjerg Petersen.

MARIE.jpeg

Marie
Ipsen

Advarsler har ikke stoppet Marie Ipsen - hun ville være kok
 

At arbejdsdagene er lange, og at man arbejder, når alle andre har fri, er blot et par af de advarsler Marie Ipsen er blevet mødt med, når hun har fortalt, at hun ville være kok - men det har ikke fået hende til at ændre planer

 

Marie Ipsen har lavet mad, så længe hun kan huske - og hendes forældre har spist sig igennem mange mere eller mindre mislykkede retter i årenes løb, for der var højt til loftet i barndomshjemmet - og selvfølgelig skulle hun have lov til at lave mad, når det nu interesserede hende så meget.

 

Og der blev eksperimenteret i stor stil med alt fra simreretter til frikadeller.

 

“Jeg kan virkelig skrive under på, at jeg har lavet min andel af skilte frikadeller og hakkebøffer, der var mere kogt end stegt. Men jeg fik lov at eksperimentere, og det tror jeg, var godt. Også efter skole, hvor jeg legede restaurant eller tv-køkken med mine veninder, og vi lavede masser af bouillonsuppe med pasta og den slags”, fortæller Marie Ipsen, der i høj grad har delt interessen for mad med sin bedstefar.

 

Han havde et helt rum fyldt med kogebøger, som hun har fået mange af, og hun mindes, hvordan han trak en stol hen til komfuret, og så lod han ellers Marie bage pandekager.

 

Pandekager til bedstefar

 

“Han sad troligt og spiste dem alle, også de brændte og de halvrå. Jeg har masser af den slags gode oplevelser og minder med fra barndommen, og det har helt sikkert præget mig”, lyder det fra Marie Ipsen, hvis hjerte banker særligt for det kolde køkken.

 

“Jeg elsker skaldyr, som giver så mange tilberedningsmuligheder fra rå til røgede eller stegte. I modsætning til et stykke kød, der skal to timer i ovnen, er det hurtige tilberedninger, men de kræver præcision, og der er plads til nørderi, og det tiltaler mig”, fortæller Marie Ipsen, der også har fået afløb for sin trang til nørderi, når hun har deltaget i diverse konkurrencer. Ved siden af at arbejde, har hun nemlig en plads på Juniorkokkelandsholdet - og selv om der er lang tid til, bliver der allerede brugt en del fritid og timer på at træne til VM i 2022.

 

“Netop VM er en lidt særlig måde at konkurrere på i forhold til mange andre konkurrencer, hvor man typisk får udleveret en kurv med råvarer. Til VM er der et antal gram, man skal ramme, og så får man at vide, om det skal være en varm eller kold ret. Og så er det ellers op til os selv at fylde indhold i, og ideudvikle på, hvad vi godt kunne tænke os”, fortæller hun med begejstring i stemmen.

 

“Det er en spændende proces, og vi kan godt have en ide, som vi synes, er vildt god, men som vi alligevel ender med at kassere efter tre træninger, hvorefter vi starter forfra, og så er vi tilbage ved nørderiet igen. Det generer mig ikke at stege det samme stykke kød 50 gange, hvis det er det, der skal til for at opnå et perfekt resultat. Det giver skarphed at øve sig så meget, og jeg fungerer desuden rigtig godt med systemer, lister og præcision, og jeg har allerede lært sindssygt meget af tiden på landsholdet”, lyder det fra Marie Ipsen. 

 

Håndværket skal ses og smages

 

Hun har håndteret alt fra lammeryg til havtasker og gemmer gerne ideer og inspiration i en notesbog, som kan tages frem igen og igen.

 

“Jeg er nok altid lidt på arbejde oppe i hovedet, og jeg nyder ikke blot synet af de små skud, når jeg er ude at gå i skoven. Jeg ser råvarer, som kan laves til mad. Jeg elsker i det hele taget naturen og synes, det er det bedste spisekammer, vi overhovedet har”, fortæller Marie Ipsen, der blandt andet samler bær ved forældrenes sommerhus, der er omgivet af alskens spiselige planter, hyben og brombær.  

 

“Der er ikke noget bedre end at finde en pose slåenbær, jeg plukkede for et halvt år siden og integrere bærrene i en ret eller lave en smagfuld vinaigrette”.

 

Hun sætter stor pris på håndværket i faget, og at man kan se, at der er en, der har gjort sig umage, hvad enten det gælder grøntsagerne eller kødet, der har fået kærlighed og ikke bare er skåret på en pålægsmaskine.

 

“Af og til kan håndværket godt blive lidt glemt, og ja, det er tidskrævende, men det skulle gerne være det, der adskiller os kokke”, lyder det fra Marie Ipsen.

 

Ifølge den 23-årige kok skal hendes mad gerne være mere end ‘blot’ et måltid. Den skal gerne prikke lidt til folk og give stof til eftertanke - eller sige ‘wauw’’.

 

“Der er ikke noget bedre end når smagssammensætninger, tekstur og det visuelle udtryk går op i en højere enhed”.

 

Udtalelse, Cafe Gran
 

Marie var en fantastisk elev. Hun var mega dygtig, havde en rigtig god arbejdsmoral og sidst men ikke mindst, så var hun rigtig rar at være sammen med. Fra 1. dag faldt hun naturligt ind i køkkenet, og hun var en fornøjelse at arbejde sammen med. Det var en fornøjelse at opleve hendes nysgerrighed og lyst til at undersøge ting og blive ved med at lære. Hun gav sig 100 procent og mere til.

Udtalelse, College 360

Hotel og Restaurant, College360 vil meget gerne indstille Marie Ipsen til den fornemme talentpris. Marie startede tidligt i denne branche. Hun har siden hun var 14 år arbejdet i et køkken, først som opvasker, men begyndte hurtigt at røre i gryderne også. Hun tog en studentereksamen, men efter huen var på hovedet startede hun som 18 årig i ny mesterlære. 

Marie har gennem hendes læretid været i lære på ”Det nye Kronborg” i Horsens, og efterfølgende på ”Cafe Gran” i Horsens. Hun bestod hendes svendeprøve juni 2020 med en super flot guldmedalje, hvilket betyder 12 til eksamen, 12 i årskarakter på svendeforløbet og 12 fra hendes 2. hovedforløb. Desuden fik hun tildelt H.W. Larsen`s pris for ”mest kreative ret” og kokkeforeningens pris for ”respekt for råvarer” ved svendeprøven. 

Marie har under hele sin uddannelse været en stor rollemodel for andre elever. Under alle hendes skoleophold har hun vist meget stor faglig interesse, stort engagement og gåpåmod hvilket smitter af på hendes klassekammerater, og derudover har Marie altid et strålende og smittende humør, hvilket smitter af på både elever og undervisere. 

Marie har arbejdet meget seriøst med de opgaver, hun er blevet stillet og har gerne brugt sin fritid på at tage i skoven for at finde naturens lækkerier, som hun kunne ”nørde” med, eller blot trænet hjemme for at dygtiggøre sig, for en ting var sikkert, hun ville mestre al ting  

Marie har under alle sine skoleperioder været meget vellidt blandt hendes klassekammerater samt faglærer og har meget gerne delt ud af hendes faglige kunnen og viden. 

Marie har under sin uddannelse deltaget i en del konkurrencer og fået disse flotte placeringer. 2018 stillet op i DM i chokolade for elever hvor hun sammen med hendes makker, vandt guld. 

Desuden vandt Marie Midtjysk Mesterskab. I 2019 blev det til en super flot 3. plads ved DM for kokkeelever, samt prisen for bedst hygiejne og en 3. plads ved de nordiske mesterskaber. Der dover vandt hun sammen med hendes makker Bjarke Jeppesen, Kartoffelprisen. Desuden blev Marie udtaget til at være med på Junior Landsholdet, og vandt også dette år Midtjysk Mesterskab. Her i 2020 blev det til en super 2. plads ved DK Skills, samt prisen for bedst hygiejne samt bæredygtighedsprisen. 

Hun nåede desværre ikke at deltage i DM for elever, da Corona jo desværre lukkede landet ned. Lige nu arbejder Marie på en Restaurant i Blåvand, hvor god mad med lokale råvarer er i højsæde for hende. Marie sætter utrolig stor ære i at besøge de lokale producenter og få kendskab til deres produkter, hvorudfra hun så tryller super veltilberedte retter med sjæl. Marie er stadigvæk en meget god ven af huset, og vi sætter alle i huset utrolig stor pris på det samarbejde vi har med Marie, og glæder os hver gang over hendes besøg. 

august-07801_edited.jpg

August Feldingbjerg Ploug

Jeg går glad på arbejde hver dag
 

August Feldingbjerg Ploug trives i et køkken, hvor han kan bruge sine hænder - og det ikke er de boglige evner, det kommer an på

 

Noget af det August Feldingbjerg Ploug fremhæver ved kokkeuddannelsen er, at man fra første dag - både på skolen og som elev mærker, hvad faget handler om - at håndtere råvarer og lave mad.

 

Og når man som August er ordblind, har det været rigtig rart at opleve.

 

“Det med skolearbejde fangede mig aldrig rigtigt. Jeg er ordblind og havde svært ved det boglige, og det var svært, for jeg ville gerne have været med mine kammerater, der skulle i gymnasiet, men jeg var godt klar over, at jeg var nødt til at finde på noget andet”, fortæller August Feldingbjerg Ploug, der fra en tidlig alder har taget del i madlavningen derhjemme. Efter et efterskoleophold begyndte han derfor at overveje, om det var en vej at gå, og han har ikke fortrudt.

 

“Det var fantastisk at komme i lære og blive kastet ud i en masse ting. At have svært ved at læse og skrive kan være en stopklods i forhold til at tro på sig selv. Det er nemt at blive usikker, og jeg er derfor et meget tryghedssøgende menneske. Men ret hurtigt fik jeg bevis på, at jeg godt kunne, når jeg stod med tingene i hænderne, og dér vendte det for mig. Det gav selvtillid”, fortæller August Feldingbjerg Ploug.

 

Ros for teknik og kreativitet

 

Han siger selv, at han var så heldig at trække dessert til svendeprøven - en disciplin, der skiller vandene.

 

“Jeg kan rigtig godt lide desserten og i det hele taget det søde køkken. For mig skal desserten ikke blot være et punktum, men en flot sidste prik over i’et”, lyder det fra August Feldingborg Ploug, der foldede talentet ud og gav den gas til svendeprøven, hvor han trak ‘æble’.

 

Han kom vidt omkring og arbejdede med forskellige tilberedninger og beviste sit håndelag med syv forskellige elementer - heriblandt både bagt æble, sorbet, kompot og et friteret element.

 

Og han fik ikke uden grund prisen for ‘bedste dessert’, og blev ikke mindst rost for sin teknik og kreativitet.

 

En stor dag

 

“Det var en stor dag. Når man som jeg altid har kæmpet med skolen, er det stort at blive bekræftet og mærke, at man har valgt rigtigt. Jeg fik også prisen som ‘klassens kammerat’, og for mig at se kan stort set alt andet være lige meget, hvis der ikke er sammenhold i køkkenet. Jeg har altid spillet håndbold og ved, hvor vigtigt det er at få alle med og at løfte i flok. En chef, der dikterer og råber og skriger, dur bare ikke, og heldigvis er det heller ikke den oplevelse jeg har haft, men derimod en chef, der er god til at give ansvar fra sig”, fortæller August Feldingborg Ploug.

 

Han arbejder på Broholm Slot, hvor han også har stået i lære - og fra den første dag som elev har han indgået på lige fod med alle andre i køkkenet og været med til alle opgaver. Det har givet et solidt fundament, som måske på sigt skal bruges som afsæt for at åbne sit eget sted. Om det bliver gourmet eller ej er ikke det afgørende - men derimod at give gæsterne en oplevelse ud over det sædvanlige.

 

Udtalelse, Broholm Slot
 

August er en arbejdsgivers drøm. Han er talentfuld, besidder stor kreativitet og øje for det visuelle, og så har han appetit på alt, hvad der hører til jobbet i et køkken. Han har et rigtig godt overblik, og kan han se, at der bliver travlt i morgen, skal man ikke bede ham om at møde lidt tidligere, han ser det selv. Han har virkelig haft lyst til at gå ombord i faget og har suget til sig. Han har desuden taget ansvar med en glubskhed, jeg sjældent har set, og det har blandt andet betydet, at han har fået lov til at stå for varebestilling og lignende opgaver med støtte fra os, før han overhovedet var udlært. 

Han er desuden utrolig behagelig at være sammen med. Empatisk, hyggelig og en rigtig god kollega.

 

Udtalelse, Jesper Michael Hansen, Kold College
 

Jeg har nu haft elever til svendeprøve som kok i snart 20 år, og må sige, der skal efterhånden en del til for at imponerer mig. Men August er absolut en af de elever, som har imponeret og begejstret mig i høj grad. August er en elev som med en målrettet indsats, har formået at forfine og perfektionere sit håndværk i en sådan grad som jeg meget sjældent oplever. 

August har med sin store interesse for at forstå de historiske og traditionelle håndværks discipliner i vores fag, en evne til at bringe disse i spil i moderne gastronomi. 

August formår at kombinere de smagsnuancer og discipliner, som har rødder helt tilbage i de klassiske retter fra Auguste Escoffier til innovative og moderne retter som i den grad rammer restaurationsbranchens svar på godt håndværk. Jeg husker tydeligt Augusts eksamen, ved den første ret han afleverede, var censorerne fuldstændig stille og sad bare og betragtede dette fuldstændigt skarpe udtryk i hans mad de smagte og konstaterede, 12 er for lidt. 

Anden ret, hans dessert modtog følgende kommentar, det er den vildeste dessert jeg nogensinde har set! Hvad havde han gjort? Det han er så bragende dygtig til, at sammensætte retter med elementer fra det klassiske køkken krydret med hans perfektionistiske håndværksmæssige kunnen, og få det drejet til en ret, der var innovativ og ført ind i 2020. 

August har på alle sine skoleperioder arbejdet målrettet med sin uddannelse. Han er kendt som en, der går stille med tingene og har begge ben solidt plantet på jorden. August er altid ham som har overskud til at hjælpe sin klassekammerater, altid overskud til at tage en ekstra tørn med rengøring mm. Ved dimissionen uddeles der et legat fra 3f til klassens kammerat, denne vælges ved en hemmelig afstemning i klassen, August blev klassens kammerat! 

August har i teori en bred og fyldestgørende viden, hvor han dækker såvel det klassiske køkken som det mere moderne køkken. August skilter ikke med sin viden men den stikker dybt og på flere planer såvel historisk som køkkenteknisk. 

Jeg kan på det varmeste tildele August mine bedste anbefalinger, det vil være svært at finde en elev med et bedre tag i vores fags håndværk og repræsentant for videreførelse af dette. 

ELISABETH_edited.jpg

Elisabeth Madsen

Fik smag for faget da hun var opvasker
 

Elisabeth Madsen startede som opvasker på Himmerland, hvor hun netop er blevet ansat som kreativ chef - og er den, der sætter retningen

 

Elisabeth Madsen trippede og talte ned, til hun blev 14 år - for så kunne hun endelig få arbejde som opvasker og komme i gang med at tjene sine egne penge. Dengang handlede det udelukkende om at få et fritidsjob, men der gik ikke lang tid, før hun også gav en hånd med i køkkenet - og dér fandt ud af, at det var rigtig sjovt at pille løg og skrælle gulerødder.

 

“Når jeg ikke havde travlt i opvasken, fik jeg lov til at hjælpe med at anrette forretterne, og jeg kan huske, jeg syntes, det var for vildt, hvad man kunne skabe ud af laks, agurk og en rørt mayo. Det var bare ‘wauw’”, lyder det med smittende begejstring fra Elisabeth Madsen. 

 

Og ikke alene maden fik hende til at sige ‘wauw’, hun var også vild med at køre service, stemningen og det kick det gav, når der var travlt.

 

Hun fik hurtigt masser af ansvar og trivedes rigtig godt i det travle køkken, hvor hun også var i erhvervspraktik i 8. klasse - og selvom hun både havde overvejet at læse til arkæolog og revisor, endte hun alligevel med også at tage praktikken i 9. klasse i et køkken. Denne gang i Musikkens Hus i Aalborg, hvor hun blev bekræftet i, at kokkefaget var en spændende vej at gå.

 

Nye standarder for det søde køkken

 

“Og da de efterfølgende tilbød mig en elevplads, var det en super mulighed, og jeg tænkte, ‘det er da det, jeg skal’”, fortæller Elisabeth Madsen, der dog lige måtte hjem og vende den med sin mor.

 

“Fordi jeg klarede mig godt i skolen og fik gode karakterer, var der en forventning om, at jeg da skulle vælge gymnasiet, ikke mindst fra min skoles side. Og der blev snakket meget mere om de gymnasiale uddannelser end erhvervsuddannelserne, og det lå ligesom i luften, at det var den vej, jeg burde gå”, fortæller Elisabeth Madsen, der dog fulgte mavefornemmelsen og ikke har fortrudt. 

 

“Jeg elsker ALT ved faget, men jeg har en forkærlighed for det søde køkken, og jeg har da også stået på dessertpartiet på Svinkløv hele sommeren. Det tiltaler mig, at man kan være så kreativ og skabe noget virkelig smukt. Det søde køkken er helt klart min force, og jeg vil gerne være med til at sætte nye standarder for netop den del af gastronomien. Selvfølgelig lærer man at lave kage, is og mousser på skolen, men man når ligesom ikke til next step, og når jeg selv går ud at spise, er det sjældent dér, kokkene har lagt alt deres arbejde, og det er lidt en skam, for desserter kan så mega meget”, lyder det fra Elisabeth Madsen, der gerne selv videreudvikler på det søde køkken.

 

Skulderklap på Svinkløv

 

Det kan være en tanke eller en duft, der sætter ideer i gang - som da hun sad og spiste en ispind med lakridsis og tænkte på, hvordan man kunne give den et twist og lave den om til en dessert.

 

Hun gik i gang med at eksperimentere og tilføjede solbær og støbte en rørt vaniljeis med indlæg af lakridssirup og et sprødt lag af hvid chokolade, som hun puttede rålakrids i. Til isen lavede hun en garniture med solbærmarengs, råsyltede solbær og solbærgele.

 

“Den fungerede super godt, og blev ‘min dessert’. Og det var super fedt at få den på kortet på Svinkløv. Som nyuddannet kan man godt komme til at tvivle lidt på egne evner, så det var et vigtigt skulderklap”, fortæller den 20-årige kok, der fik endnu et skulderklap, da hun blev ansat i sit nye job som kreativ chef.

 

“Jeg har været vant til at stå på et enkelt parti, og nu er det mig, der skal sætte hele menuen sammen, og det er super spændende”, fortæller Elisabeth Madsen, der arbejder ud fra et dogme om så vidt muligt at tage udgangspunkt i de lokale råvarer.

 

“Kan vi få de fineste rosenkål, er det selvfølgelig dem, vi arbejder med. Og så skal maden være til at forstå. Der er en grund til, at rødgrød er blevet en klassiker, og dermed ikke være sagt, at man ikke må ændre på den, min ambition er netop at tage klassikerne til nye højder”, lyder det fra Elisabeth Madsen, der har bevist, at hun kan netop det - altså tage gastronomien til nye højder.

 

Elsker at konkurrere

 

Hun vandt den første konkurrence, hun deltog i, nemlig Nordisk Mesterskab i 2018 - og den efterfølgende, Young Chef, og siden er det gået slag i slag, og hun har vundet fem ud af de seks konkurrencer, hun har deltaget i. 

 

“Der er noget med mig og konkurrencer. Jeg kan godt lidt at gøre mig umage og den intense og hårde træning og kulminationen, når man står som vinder, det er så fedt”, lyder det fra Elisabeth Madsen, der pt holder pause fra at konkurrere og har fuldt fokus på sit nye job, der kræver al hendes tid. 

 

Hun kigger dog også fremad - og vil rigtig gerne til udlandet på et tidspunkt. 

 

“Jeg var i Frankrig i tre uger på et skoleophold, og det var utrolig lærerigt, og jeg har da gjort mig tanker om muligheden for at komme til Paris og blive endnu bedre til det søde køkken dernede”, slutter hun.

 

Udtalelse, Musikkens Hus
 

Det er klart, at når man som Elisabeth vinder så mange konkurrencer, så har man med et passioneret og dedikeret ungt menneske at gøre. Og det beviste hun også som elev. Hun er meget fokuseret og målrettet og går virkelig op i faget. Hun er en dygtig og trofast medarbejder, der har gjort det rigtig godt. Hun har talent, ikke kun for at lave mad men i den grad også for at drive et køkken.

 

Udtalelse, TECHCOLLEGE - FOOD

 

Gastronom Teamet på TECHCOLLEGE – FOOD, Aalborg har i enighed den ære at indstille kok Elisabeth Madsen. Om vores gamle digter Hans Christian Andersen har tænkt ind i fremtiden, da han skrev sit elegante eventyr om den grimme ælling, er uvist, men det er ganske vist…. at vi har oplevet at: 

 

• Elisabeth har fået et ”øgenavn” – Frk. 12 tal - idet hun, indtil til dags dato har fået lutter 12 tal’er i alle hendes praktisk faglige fag på gastronomuddannelsen. 
 

• Elisabeth er på alle parametre et fagligt talent, der gennem en målrettet dagligdag formåede at føre ambitioner ud i faglighedens verden med den største gastronomiske kærlighed. 
 

• Elisabeth har deltaget i alle faglige nuancer med energi, drivkraft og en sund portion egoisme, der førte hende gennem den faglige vej med kæmpe respekt fra de personer, lærere som elever, der har været tæt på hende. 
 

• Elisabeths aura har lyst op, selv på de mørke dage har hendes indstilling til at få udfordringerne til at lykkes været i superligaen. 

• Elisabeths klassiske og kreative personlighed gjorde at hun via håndværksmæssige faglige kvaliteter sammen med nutidens kreative tendenser, fik sit arbejde til at være en oplevelse i syn og smag 

• Elisabeth sociale engagement var i særklasse – en person der hele tiden var parat til at hjælpe sidemanden - en person der gik forrest i både det sjove arbejde og det trælse arbejde – en person der mødte først og gik sidst – en person der gavmildt delte ud af viden og håndsrækning. 

• Elisabeth er håndværkeren der med respekt for fagets fortid rørt sammen med talent for fagets fremtid skabte gastronomisk dynamit i dagligdagen, såvel på arbejdspladsen som på skolen. 

• Elisabeth er planlæggeren, der i detaljer skaber det optimale resultat, som hun har vist via hendes indsats i flere konkurrencer for kokkeelever, bl.a. Young chef – som hun har vundet de sidste 2 år, 2 førstepladser i nordjyske mesterskaber for kokkeelever samt deltagelse ved Skills med en tredje plads – på en dag med modvind. 

• Elisabeths værktøjskasse var ud over håndværksmæssige mesterværker, fyldt med smil, røde kinder, temperament, ærlighed, tålmodighed og realisme. 

• Elisabeths personlighed vil gå over i skolens historie som den perfekte elev, den grundige håndværker, den brede fagperson, det ydmyge talent, kokken med kvalitet og pigen med jordforbindelse.

HANS_edited.jpg

Hans

Kjellsson

Hans er rykket fra Aarhus til København - og drømmer om Japan
 

Ika ichiyaboshi - en grillet blæksprutte med japansk mayo og agedashi tofu, som er fritteret silketofu i hjemmelavet dashi, er et par af de retter Hans Kjellsson frembringer som kok på den japanske restaurant Jah Izakaya. Et job han håber kan være et springbræt til drømmedestinationen Japan

 

De mange muligheder er noget af det, Hans Kjellsson fremhæver ved at være kok, og han har en stor drøm om at komme til Japan og arbejde.

 

“At jeg i dag arbejder på en japansk restaurant, håber jeg kan blive et springbræt til at komme til Tokyo. Det er mit mål lige nu”, lyder det fra Hans Kjellsson, der gerne vil dykke meget længere ned i den japanske madkultur.

 

“Jeg synes deres specialisering er vildt spændende. Hvordan man får nudelsuppe ét sted, friterede ting et andet og grillede et helt tredje. Der er en kæmpe detaljeringsgrad, og dét synes jeg, det kunne være spændende at prøve kræfter med og dygtiggøre mig indenfor”, fortæller Hans Kjellsson.

 

Interessen for mad har han med fra barndomshjemmet i Silkeborg, hvor familien delte glæden ved god mad og ikke mindst at lave den.

 

“Programmer som ‘Spise med Price’ fik mig til at opdage madens verden, og jeg kunne godt finde på at gå i køkkenet og prøve deres opskrifter, når jeg havde set endnu et program. Nogle gange lykkedes det, og andre gange gjorde det ikke, men det var fedt at stå i køkkenet og skabe noget med sine hænder”, fortæller Hans Kjellsson. 

 

Masser af konkurrencer

 

Fedt var det også at komme i lære og møde udlærte kokke, der var passionerede og gik ‘sindssygt’ meget op i deres arbejde.

 

“Det har virkelig smittet af og givet masser af motivation til at gøre det godt”, lyder det fra Hans Kjellsson.

 

Da han kom i lære på Restaurant Hærværk, fik han også for alvor øjnene op for variationen og de friske råvarer, hvad enten det var spidskål eller gulerødder, der kom lige fra marken - og han kunne fra dag ét lide at dykke ned i hver enkelt og frembringe spændende retter.

 

“Jeg var desuden så heldig at begge mine chefer var meget interesserede i konkurrencer, og det gav mig indblik i en helt anden gren af faget, og en anden måde at vise, hvad man kan. Og der gik ikke lang tid, før jeg selv begyndte at deltage i så mange konkurrencer, som jeg overhovedet kunne”, fortæller Hans Kjellsson, hvis første konkurrence var på Aarhus Tech. 

 

“Jeg var godt nok nervøs, men jeg lærte en masse. På arbejdet er vi jo mange om at bestemme, men til konkurrencer har du hele ansvaret selv. Maden er skabt på baggrund af dine tanker, og hvad du har lyst til, og det er super givende. Selvfølgelig får man hjælp og inspiration af kolleger, men i sidste ende er det dig, der står med ansvaret”, fortæller Hans Kjellsson, der blandt andet har vundet Kokkenes Kokketalent i 2019, og det var et kæmpe motivationsboost at lave mad til nogle af hans største idoler, der blev præsenteret for hans ‘take’ på en farseret porre - en fars med kalvehale, timian og løg, der var vendt op i et fedtnet og grillet rigtig hårdt på en japansk grill, hvor den fik masser af røg og karamelisering, inden den blev røget igen med enebær.

 

Gæsternes feedback er vigtig

 

“Inden konkurrencen fik jeg lov at servere den for vores gæster i restauranten, og det var fantastisk at få deres respons, og deres feedback hjalp mig faktisk til at lave en endnu bedre ret til konkurrencen”.

 

Hans Kjellsons mål er at servere mad, der gerne må overraske og udfordre gæsten en smule - og der må gerne være ingredienser på tallerkenen, som gæsten ikke har prøvet før, om det så er brisler eller et specielt stykke fisk.

 

“Smagen er selvfølgelig altafgørende, men også at gæsten kan mærke håndværket, der ligger bag, og at kokken kan sit kram”, lyder det fra Hans Kjellson.

 

Udtalelse, Hærværk
 

Hans Kjellson var fra dag et en arbejdsom og målbevidst elev. Vi er et lille team bestående af to kokke, to elever og en tjener, og det er derfor nødvendigt at forstå vigtigheden i at løfte i flok, og det gjorde Hans. Han blev lynhurtigt en del af holdet. Han var desuden hurtig til at forstå vores ønske om, at gæsterne skal have en helhedsoplevelse, og han var gerne med på gulvet. Mange af vores gæster kan huske Hans, og det skyldes ikke mindst, at han var god til at hilse på og tale med folk. Han var stolt af sit arbejde men samtidig ydmyg, den helt rette kombination.

 

Udtalelse, Aarhus Tech
 

Aarhus Tech vil gerne indstille Hans Kjellsson til Oluf Brønnums Fonds Talentpris 2020.

Hans er udlært fra restaurant Hærværk i Aarhus, og har gennemført sin skolegang og svendeprøve på Aarhus Tech, Hans afsluttede med en guldmedalje i juni 2020. Hans har gennemført uddannelsen som talent elev, hvilket betyder at en del af de gennemførte fag har været på et højere niveau.

Vi kender Hans som en talentfuld, passioneret, engageret og videbegærlig fagmand med en ydmyg tilgang til tingene.

Hans står på et fundament af klassisk håndværk, som afsæt til en kreativ tilgang til faget.

Hans har deltaget i konkurrencen ”Kokkenes kokketalent” arrangeret af Fonden for Dansk Gastronomi, som han vandt i 2019. Yderligere har han deltaget i DM for kokkeelever i 2018 og 2019. Hans har også kvalificeret sig til og deltaget i den europæiske youngchef konkurrence i Grækenland 2019, hvor han fik en 3. plads. Endvidere deltog Hans i udtagelseskonkurrencen til Euro skills 2020.

Hans har en passion for japansk køkken og var på vej til Japan, men blev stoppet af corona. Hans arbejder nu på Jah Izakaya og Sakebar i København. Planen om Japan er ikke droppet men udsat til forholdene normaliseres, i en eller anden grad.

Det korte af det lange er; en engageret dygtig fagmand, som vil være en god ambassadør for og stor del af branchens fremtid.

bottom of page