NOMINEREDE
ØST 2024
Valdemar
Aarenstrup
Andersen
Valdemar blev bekræftet i sin kærlighed til mad hos Claus på Restaurant MOTA
19-årige Valdemar var blot 16 år, da han forlod Løgumkloster, hvor han er vokset op for at arbejde på Restaurant MOTA, og det har han ikke fortrudt. I dag arbejder han på DILL i Reykjavik - og har kun lige begyndt sin gastronomiske rejse
”Gulerødderne var lige hevet op af jorden, og ænderne var lige blevet skudt, når MOTA fik dem leveret”, sådan opsummerer Valdemar Aarenstrup Andersen essensen af sin elevtid på Restaurant Mota, hvor lokale råvarer er en vigtig del af køkkenets DNA.
Omgivet af skov og marker bliver der hver dag kreeret mad på højeste niveau – og det var noget, der tiltalte Valdemar.
”Der er ikke noget bedre end at have gjort sig umage med at lave mad af de lækreste råvarer og så opleve gæsternes umiddelbare respons. Der er afregning lige med det samme, og det synes jeg er fedt”, lyder det fra Valdemar.
Han har stor kærlighed til det varme parti, hvor han har haft mange gode stunder side om side med Claus Henriksen.
”Der er ikke noget bedre end at få sådan en due eller friskfanget fisk ind og så grille, stege eller bage den on the spot. Det er svært at beskrive, men det kan virkelig noget. På MOTA var der så meget fokus på at holde det simpelt og på smag og konsistens i stedet for pynt og nips, og det har været en kæmpe inspiration”, lyder det fra Valdemar.
Han keder sig hurtigt, men det er faktisk en fordel som kok, for det sætter tanker i gang - og giver lyst til at eksperimentere. Som da han plukkede en masse mirabeller og gik i gang med at udforske, hvad de kunne bruges til og blandt andet stegte nogen af dem af og serverede dem sammen med friske asparges og en grillet kylling.
På slotskro som 6-årig
”Jeg tænker meget over, hvordan en råvare kan tilberedes på en anden måde, og helt generelt synes jeg, det er fedest ikke at arbejde for fastlåst men at prøve nye ting af. Jeg havde f.eks. en periode, hvor jeg lavede masser af mad over bål. Så tog jeg nogle grene fra et birketræ og viklede om en gris, som jeg smed på bålet, og så hvad der kom ud af det. Sådan noget synes jeg er fedt”, lyder det fra Valdemar.
Han lavede ikke meget mad over bål, da han var lille, men interessen for mad blev vakt tidligt. For som 6-årig havde hans forældre meldt ham til Smagens Time, som er en dag, hvor restauranter over hele landet reserverer alle pladser til børn og unge.
”Jeg kan huske, at jeg sad der som 6-årig på slotskroen i Møgeltønder med mit lille kamera og fik serveret en fem-retters menu. Det var fin mad, og der var dug på bordet, og det var en helt speciel oplevelse”, fortæller Valdemar.
Han er vokset op på en efterskole, hvor han ofte sad på køkkenbordet og fulgte med i madlavningen, og når der kom gæster, var han med til at bage boller og lave små tapasretter, og efter at have været i praktik som bager i 8. klasse, troede han først, at han ville gå den vej - men så fik han fritidsjob som opvasker på en nyåbnet restaurant.
”Det gav pludselig en masse nye dufte og indtryk, som tiltalte mig, og da jeg havde været på efterskole, startede jeg i lære”.
Tog chancen da den bød sig
Restauranten lukkede efter et år, men Valdemars tidligere chef kendte Claus Henriksen, og opfordrede Valdemar til at tage over og tale med ham.
”Det føltes bare helt rigtigt. Claus har en smittende passion og hele tankegangen med at tage udgangspunkt i det lokale, og at håndværket har så høj prioritet, var lige mig. Jeg tror på at tage chancer, og det var naturligt at tage chancen, da den bød sig selv, om det betød, at jeg skulle sige farvel til mine venner og alt det derhjemme”, lyder det fra Valdemar, der ikke har fortrudt den beslutning.
”Jeg har fået nogle værdier med mig omkring håndværket og brug af råvarer og ikke mindst det med at gå anderledes veje, som jeg er meget taknemmelig for”.
En ret, der står meget tydeligt for Valdemar, er en ret med grillet hornfisk på ben, som blev tilberedt med en granemulsion, skvalderkål og blæretang.
”Jeg havde aldrig smagt hornfisk før, og jeg havde aldrig smagt gran før, og det hele gik bare op i en højere enhed, og den følelse, jeg sad tilbage med, var bare ’wauw, hvor er det her fedt’. Og dem har jeg haft mange af, uanset om jeg har stået med en kanin, en fisk eller en masse grøntsager. Jeg har også bagt masser af brød igennem de tre år på MOTA og har en helt særlig kærlighed til surdej, hvor det er spændende at eksperimentere med meltyper, mask eller at prøve at bage et tangbrød og se, hvad der sker med smagen, hvis man på den måde tilfører noget nyt”.
Har krævet tilvænning
MOTA har i høj grad pirret Valdemars gastronomiske nysgerrighed, og i dag får han endnu flere erfaringer i rygsækken på DILL i Reykjavik.
”Jeg har hele tiden gerne villet ud at rejse, når jeg blev færdig, og da denne mulighed bød sig, slog jeg til”, fortæller Valdemar om restauranten, der på samme måde som MOTA tager udgangspunkt i de lokale råvarer. Den del var derfor velkendt, men samtidig har det været lidt af en omvæltning at forlade de vante rammer.
”Det er helt bestemt sværere, når alt foregår på islandsk og engelsk, og det samtidig er et helt nyt sted, så det krævede lidt tilvænning i de første uger, selv om jeg generelt har nemt ved at fungere i et køkken”, lyder det fra Valdemar, der hænger i og suger til sig.
Lige nu befinder han sig altså i Reykjavik, men han vil også rigtig gerne til USA og Sydamerika.
”Det er måske ikke det oplagte valg, men måske netop derfor vil jeg gerne over og udforske deres madtraditioner, og opleve hvordan mødre og bedstemødre har gjort i generationer, og jeg kan allerede nu mærke, hvor meget det giver at komme ud”, lyder det fra Valdemar.
På længere sigt er hans ambition er at blive restauratør, og drømmen er at fusionere den inspiration han henter i udlandet med det, han selv har lært og derefter skabe et sted, hvor såvel mad som atmosfære er i top.
Fakta
Erhvervsskole: Hansenberg
Udmærkelse ved svendeprøve: Nej
Udtalelse fra indstiller:
Claus Henriksen, Restaurant MOTA
Jeg har respekt for at ville være dygtig kok og flytte hjemmefra i så ung en alder. Fra Sønderjylland til Sjælland, for at prioritere den branche, som han elsker så højt.
Har et blik for kvalitet og kan på samme tid bruge sin forståelse for andre kollegaer, som i perioder har det svært.
Han er og bliver kun bedre at have. Er helt sikkert en af dem, som man skal holde øje med i fremtiden. Jeg er rigtig glad for at kunne sende han videre til Island.
Udtalelse fra læreplads:
Claus Henriksen, Restaurant MOTA
Da jeg mødte Valdemar, kom han fra et køkken i Sønderjylland. Han var bare 15-16 år, og han var klar til at rykke rødderne op for at forfølge sin drøm. Dét er meget vildt og kræver mandsmod og ikke mindst tålmodighed.
Valdemar har en ekstremt god forståelse for råvarekvalitet og kan se skønheden i selv en lille krum gulerod, og det er en kvalitet, jeg sætter stor pris på.
Han har foruden ekstremt god råvareforståelse også stor forståelse for de mennesker, han er med og omkring, og han kan finde ud af at behandle dem ordentligt. Det er en kæmpe gave.
Han er skarp og omstillingsparat, og er der behov for at tage særlige hensyn, f.eks. på grund af allergi, så er han god til det.
At han nu er rykket videre til Island, vidner om hans passion og drive, og at han gerne vil videre og vil noget mere, og jeg glæder mig til at komme op og besøge ham og se, hvordan han har det.
Birk
Becher
Hermansen
Lækre råvarer har i høj grad inspireret Birk til at blive kok
Birk Becher Hermansen er vokset op i et hus midt i en skov omgivet af en stor have, og helt fra han var barn, har han oplevet, hvordan lækre råvarer blev forvandlet til skønne måltider i barndomshjemmet. Det smittede af, og efter gymnasiet gik han i kokkelære
Birk har altid godt kunnet lide at lave mad. Inspirationen fik han i høj grad fra sine forældre, der gik op i mad og brugte lang tid i køkkenet. Køkkenhaven bugnede, og hans mor var også god til at sanke og til at udnytte det enorme spisekammer, der var i den omkringliggende skov.
”Jeg kan huske en gang, hun kom hjem med sorte trompethatte og lavede den skønneste svampesauce og serverede svinekoteletter til. Det var lækkert”, fortæller 26-årige Birk.
Han er vokset op i Hvalsø, i området mellem Svanholm, Muld og Hegnsholt - ifølge Birk en rigtig øko-perle med fokus på gode råvarer.
”Desuden blev min søster tidligt vegetar, og det fik mine forældre til at tænke i nye baner madmæssigt og dyrke endnu flere grøntsager, og jeg er rigtig glad for at arbejde med alt, der tager udgangspunkt i noget lokalt, som du selv kan trække op af jorden”, fortæller Birk.
Han arbejder på Restaurant Alf og fremhæver en ret med gulerod, peberrod, abrikos og syltet hyldeblomst, som er på kortet netop nu.
Skal bruges med omtanke
”Jeg synes, det er dejligt at kunne få noget virkelig lækkert ud af så enkle råvarer, der nemt bliver negligeret, fordi de ikke bliver opfattet som ’fine’”, lyder det fra Birk, der også gerne slår et slag for indmad, som han også har fået serveret, siden han var barn.
”Der er mange ting, der går til spilde, hvis vi ikke lærer at værdsætte f.eks. indmad. Det er helt forståeligt, hvis folk er skeptiske, hvis de ikke er blevet præsenteret for det eller har fået et forkert tilberedt hjerte, men er det godt tilberedt, har det en fantastisk smag, som jeg synes, det er vigtigt at dyrke. Jeg går meget op i at behandle råvarerne med omtanke og ikke frådse. Vi skal have mest muligt ud af tingene”, lyder det fra Birk.
Han har aldrig været god til at sidde stille, og han bliver hver eneste dag bekræftet i, hvorfor han valgte rigtigt, da han blev kok.
”Der er mange faktorer, der gør det til et dejligt fag. Blandt andet det at man får et resultat med det samme, og så er det meget håndgribeligt og handler i bund og grund om, hvorvidt det, man har lavet, fungerer, og om gæsterne kan lide det, og så er det at arbejde tæt sammen som et team i højt tempo noget af det sjoveste”, fortæller Birk.
At det samtidig er et fag med masser af muligheder, er hans egen rejse et godt eksempel på. På grundforløbet var Mikkel Karstad gæstelærer, og han lavede et madprojekt for hjemløse, som Birk meldte sig til. Han lærte også Peter Yung at kende, og da Peter Yung efter coronanedlukningen fik job som køkkenchef på Restaurant Kanalen, tilbød han Birk en elevplads.
Elsker at grille
”Jeg har lært så meget som elev hos Peter. Omdrejningspunktet om sommeren er de store terrasser. Det er en fantastisk oase, hvor der bliver serveret masser af små gode tallerkener af forskellig slags, så jeg har prøvet meget forskelligt. Jeg har også været med til at lave mad til virkelig mange selskaber, og det er sådan en fed følelse at gå fra at tænke ’det når vi aldrig’ til at nå i mål og stå med et flot resultat”, fortæller Birk.
Han betegner sig selv som god allround, men han kan rigtig godt lide at grille.”Det er min favoritposition at grille, og jeg står gerne ved yakitorigrillen. Det er klart det, jeg bedst kan lide. Der er direkte output, og så er det en meget sensorisk måde at lave mad på. Der er noget helt særligt over ild og kul både smagsmæssigt og sensorisk, og så er det meget enkelt”.
Enkel var også den ising, han tilberedte til eksamen, som han valgte at kombinere med rosenkål og kumquats. Han lavede en klassisk ballotine og serverede den med plukkede rosenkålsblade, syltede kumquats og en sauce hollandaise på kumquatsjuice.
”Det var en fin lille hvid servering med et grønt og gult farvespil, og det fungerede rigtig godt med den æteriske olie i citrusskallen, som gav et frisk pust. Netop citrusfrugter sætter jeg stor pris på at bruge, da de giver syre uden at det bliver surt og fedme, uden at maden bliver fed. Citrusfrugter kan virkelig binde en ret sammen”.
Fedt at eksperimentere
Birk kan ikke nævne én råvare, han er særlig glad for. Han er glad for alt, hvad han kan finde i sin mors køkkenhave og i det hele taget alt, hvad han selv kan fremskaffe fra hyld til hybenroser og gran.
”Der er ikke noget bedre end at eksperimentere, og også derfor var jeg meget glad for min læreplads, hvor jeg fik lov til at prøve rigtig mange ting, og det har givet endnu mere lyst til bare at kaste mig ud i det. Jeg er meget nysgerrig, og det er et fedt frirum. På skolen var der også plads til at prøve alt muligt, også ting, der ikke virkede”, fortæller Birk og henviser til et dessertforløb, hvor der blev testet og kombineret på kryds og tværs.
Han lavede blandt andet en sort risotto med lavendel. En virkelig flot ret, der havde en nærmest velouragtig overflade. ”Smagene virkede bare ikke, men det gav en masse øvelse”, lyder det fra Birk. Den slags øvelser og ikke mindst den erfaring han har fået med fra Peter Yung tjener som inspiration, når han laver private selskaber, som han betegner som en kreativ legeplads.
”Det er fedt at teste mad og menuer og så at komme ud og stå på egne ben. Første gang var det nervepirrende, men Peter har altid lært mig, hvor vigtigt det er med forberedelse, og når den er i orden, bliver selve dagen langt nemmere. Det er et kæmpe egoboost at se folk blive glade, når det man har planlagt lykkes”, lyder det fra Birk.
En holdsport at være kok
Han er optaget af at skabe gode oplevelser, og en oplevelse ud over det sædvanlige fik han selv, da han havde sparet op til at tage på Noma.
”Der var virkelig tale om en helhedsoplevelse, fra vi betrådte gangstien, der leder hen til restauranten, og for mig betyder det rigtig meget, at hele oplevelsen er god. At drive en restaurant er en holdsport. Det kræver dygtige kokke, men også dygtige tjenere og opvaskere, der gør deres job godt, og på Alf bestræber vi os på at give gæsterne en allround god aften, hvor de føler sig serviceret hele vejen rundt”.
Det er tidligere køkkenchef på Geist, Malte Sørensen, der står bag Restaurant Alf, der åbnede i januar, og både han og Peter Yung har haft stor betydning.
”Peter og Malte er virkelig dygtige, og jeg opfatter dem klart som rollemodeller, der har lært mig en masse”, fortæller Birk, der også gerne vil ud at rejse og bruge uddannelsen der.
”København har en god madscene, men den er ret ens på tværs af byen, og jeg kunne godt tænke mig at rejse ud, måske til Japan eller Peru og bringe noget nyt med tilbage”.
Fakta
Erhvervsskole: Hotel- og Restaurantskolen
Udmærkelse ved svendeprøve: GULD
Udtalelse fra indstiller:
René Wagner, Hotel- og Restaurantskolen: Birk har en naturlig nysgerrighed og er absolut ikke bange for at eksperimentere, dog med en klar forestilling om, hvad det skal føre til. For det meste lykkedes det, men ikke altid ;-) Men så tager Birk ved lære af sine fejltagelser.
Udtalelse fra læreplads:
Peter Yung, køkkenchef, Restaurant Kanalen: Birk er en elev, jeg har været utrolig glad for. Jeg mødte ham under corona, hvor jeg lavede et projekt på Hotel- og Restaurantskolen, og allerede der spurgte jeg ham, om han ville med videre, så han har været med fra genåbningen efter corona, hvor jeg vendte tilbage til Restaurant Kanalen.
Birk er dejligt loyal og har en god personlighed, og det er faktisk en af de vigtigste kvaliteter, når man skal tilbringe så mange timer sammen i køkkenet. Han har overblik og er ikke bleg for at tage ansvar og tage opgaver på sig, og han har min fulde tillid, og det har han haft i al den tid, jeg har kendt ham.
Ikke at forglemme er han en rigtig dygtig kok. Jeg arbejder ud fra princippet ’læring under ansvar’, og godt nok var Birk elev, da han startede hos mig, men formålet var jo at få ham bygget op til at blive kok, og han fik lov at tage ansvar, og dét gjorde han, og det er altid dejligt at opleve det engagement. Når han er blevet stillet en opgave, har han givet sig 110 procent og knoklet for at gøre sit bedste, og han er utrolig ansvarsbevidst og god til at arbejde selvstændigt. Jeg har også brugt ham i forbindelse med selskaber, og også der har han leveret varen.